Alex Păduraru – Chemat la o viață nouă (mesaj)

Am luat parte ieri seară la seara de tineret din cadrul Bisericii Penticostale „Poarta Cerului” și faptul că am fost acolo nu a fost deloc un regret. Dumnezeu a fost prezent în acel loc, cântarea a atins fiecare inimă, iar mesajul pe care Dumnezeu ni l-a transmis prin fratele prezbiter Alex Păduraru a fost unul simplu, clar și exact! Acest mesaj doresc să îl împărtășesc cu voi.

În această toamnă învățăm că noi suntem chemați la o viață nouă, nu să o peticim, ci una cu totul nouă, o schimbare radicală. Creștinismul, când a fost inițiat de Domnul Isus și de apostoli, așa a început, ca o mișcare radicală în care oamenii erau chemați să renunțe la tot pentru a-L urma pe Hristos, chiar și la viață pentru mântuirea pe care Domnul o dădea. Bineînțeles că odată cu trecerea timpului, lucrurile au început să se dilueze și să înțelegem viața pe care ne-o dă Domnul ca pe o viață de binecuvântări și atât, ca pe o viață căreia putem să îi mai punem câteva propte. Ori ne-am hotărât anul acesta să spunem că Domnul ne cheamă și vă cheamă, dar ne cheamă pe toți la o viață schimbată în mod radical. Și vedeți că aceasta este în mintea generației noastre, să schimbăm lucrurile.

Îmi place când văd oameni hotărâți care nu mai vor să fie prostiți, așa trebuie să fim. Și cumva, atitudinea aceasta pornește din inima lui Dumnezeu. Pe Dumnezeu nu-L mulțumește să-L slujim cu 50%: Doamne, e ok 50%? Hai 70… și începem să negociem cu Dumnezeu. Uite Doamne…Îți dăm și ce-ți spunem acum o să Te dea pe spate – 99%. Dumnezeu nu e mulțumit cu atât, ci vrea ca viața noastră în mod radical să fie schimbată și să i-o predăm Lui 100%. Atunci viața noastră se schimbă și primim o viață nouă, dragii mei.

Dar, dragii mei, în seara aceasta v-am promis că vom vorbi despre atitudinea nouă deoarece sunt oameni care sunt născuți din nou, care s-ar putea din punct de vedere biblic și teologic să aibe o gândire corectă, să știe ce înseamnă conceptul ispășirii, că Isus a murit pentru el sau pentru ea, să știe că slava va fi in cer, dar să aibe o atitudine nepotrivită. Ați văzut oameni care pozează într-un fel anume, dar se trădează având o atitudine total diferită față de ce au pe față? Domnul Isus spune că la un moment dat au venit doi în biserică să se închine: un fariseu în a cărui atitudine vedeai ceva de genul: Acum pregătește-Te, a venit marele, grandiosul, spectaculosul Tău credincios să se închine Ție, eh, Te simți onorat, Doamne? și pe cealaltă parte, zice Domnul, a venit vameșul, păcătosul care avea o cu totul și cu totul altă atitudine: se proșterne înaintea Domnului în aceeași clădire, în fața Aceluiași Dumnezeu și amândoi erau oameni…amândoi se rugau, amândoi se închinau, dar era diferită atitudinea. Noi vrem să avem o viață nouă, dar contează atitudinea pe care o avem și vă spunem tinerilor, fraților, surorilor Haideți la biserică! și oamenii vin la biserică, dar important nu este venitul la biserică, ci atitudinea pe care o ai în biserică, de aceea înțeleptul spunea: „Păzește-ți piciorul când vii în Casa lui Dumnezeu!”. Nu se referă la ai grijă unde calci c-or fi pus ăștia vreo mină…, ci ai grijă la atitudinea pe care o ai atunci când vii în biserică.

Dragii mei, cred că în primă fază v-a venit să râdeți văzând discrepanța dintre melodiile pe care le-ați recunoscut (din videoclipul prezentat). Acestea sunt melodiile pe care noi le cântăm, dar ce-am vrut să vă arăt este atitudinea pe care oamenii o pot avea atunci când vin la biserică, atunci când ei pretind că se închină. O viață nouă nu înseamnă să înveți linia melodică a unei melodii. Trăind o viață nouă, nu înseamnă să înveți niște versuri. Poți să cânți cântările vechi ale lui T. Dorz sau N. Moldoveanu sau poți să cânți cântările traduse, venite de peste ocean, dar nu cu o atitudine pe care tocmai am văzut-o: nu contează versurile, ci să mă înalț pe mine. Fraților, aceasta este o atitudine condamnabilă în fața lui Dumnezeu și putem să alunecăm din viața nouă pe care Dumnezeu ne-o promite și apoi ne-o pretinde având o atitudine greșită.

***

Vreau să vă propun câteva atitudini vechi să le discutăm și, repede, trecând prin filtrul Scripturii să vedem care este atitudinea nouă pe care Dumnezeu ne-o propune.

  1. Atitudinea de superioritate: este o atitudine pe care o moștenim din stilul vechi de viață, care de multe ori ne scapă și o avem și în noua viață pe care Dumnezeu ne-o promite că ne-o va da. Noi nu putem avea o viață nouă în același timp, având atitudinea de superioritate: Cine-i ca mine? Sunt cel mai bun dintre toți. Cânt cel mai bine, sunt cel mai pocăit, mă rog cel mai mult, bine și frumos… Vedem de multe ori aroganță, autosuficiență, împlinire de sine, mândrie și ne așteptăm să avem o viață nouă. Am fost șocat când am auzit că sunt oameni care se mândresc cu smerenia lor. O atitudine nouă, schimbată, opusă superiorității este smerenia. Creștinul adevărat se definește prin atitudinea de smerenie, nu prin prostie, nu prin îngustimea minții, ci prin smerenie. Smerenie nu înseamnă să umbli cocoșat, cu capul plecat, ci înseamnă să știi cine ești, dar să te supui în mod voit înaintea lui Dumnezeu și mai marilor tăi.
  2. Atitudinea de indiferență/dezinteres: pornește din egoism. Dumnezeu ne-a chemat să avem o atitudine a implicării, o atitudine a pasiunii – asta definește viața nouă, oamenii care sunt preocupați cu darurile pe care Dumnezeu le-a dat. Mulți cântă, mulți slujesc, însă atitudinea este ceea ce face diferența: unii sunt indiferenți, altora nu le pasă, unii sunt preocupați, alții sunt implicați la modul cel mai profund, le pare rău și sunt negrii de supărare atunci când ceilalți oameni nu se închină, când nu-L primesc pe Domnul pentru că sunt implicați la modul cel mai profund gata să-și dea viața petru Domnul și pentru slujire. O viață nouă este definită de o atitudine a implicării.
  3. Atitudine erotică/senzuală/lascivă: în vorbe, în îmbrăcăminte, în priviri. Domnul ne cheamă la puritate, la o atitudine în care să arătăm puritate, sfințenie. Trupurile pe care Dumnezeu ni le-a dat sunt parte din Hristos. Dumnezeu ne-a chemat la curăție și se vede omul care are o atitudine păcătoasă. Haideți să nu ducem după noi o atitudine veche, o atitudine a lumii. Cu tristețe trebuie să spun că văd tineri care își permit atâta de mult, iar asta se vede încă de pe contul de Facebook, din felul în care oamenii merg în biserică, în care vorbesc, privesc…
  4. Ironia, batjocura, glumele proaste. Oamenii vor să fie în centrul atenției măi, lider nu pot să fiu, sfătuitor…nu, măcar clown să fiu. Dumnezeu ne cere să avem o atitudine a seriozității, nu înseamnă să fi întotdeauna încruntat și îmbrăcat în doliu de fiecare dată, nu! (Efeseni 4:29, 5:4) Atitudinea de ironizare o au foarte mulți, bieții de ei, din dorința de a acapara atenția asupra lor, dar dragilor, oamenii din lume, cei care nu-L au pe Hristos știu să facă să se simtă rău cei din jurul lor, să-i jignească, să facă glume pe seama lor. S-ar putea ca amicul tău să zâmbească și el, dar să se ducă acasă și să plângă în cameră după ce ți-ai bătut joc de el. Purtăm după noi atitudinea asta veche și nu avem cum să înaintăm, nu avem cum să primim binecuvântarea lui Dumnezeu ironizându-i pe cei de lângă noi, batjocorindu-i, spunând glume proaste. Nu putem să ironizăm pe cel de lângă noi și după să ne rugăm înaintea Domnului
  5. Atitudine de agresivitate/ură/mânie: se manifestă prin violență, prin vorbe, prin gesturi prin postură, prin muzică. Ferească Dumnezeu să-l calci pe ăsta pe bombeu, să-i spui că nu a cântat bine sau că nu s-a-mbrăcat cum trebuie. Domnul ne cheamă să avem o atitudine a împăciuirii, a iubirii, a dragostei, o atitudine în care să iertăm. (Coloseni 3:13-14) Cere-ți iertare, iartă, fii omul care caută împăcarea!
  6. Atitudinea de judecată: este una dintre cele mai înfierate atitudini. Nu trebuie să judecăm rău, fraților, trebuie să judecăm cum trebuie! (Matei 7:1-5; Ioan 7:24) Dacă tu trăiești într-o viață veche nu poți să vii să-l ajuți pe altul. Trebuie să judecăm după dreptate! Domnul nu ne zice să ne anulăm rațiunea, să fim ignoranți, ci ne zice să ne păzim ca nu cumva să avem o atitudine de judecată rea, cruntă, usturătoare, nedreaptă. Totul trebuie trecut prin filtrul rațiunii. Nu ne spune Dumnezeu să luăm totul de-a gata.
  7. Atitudinea de nemulțumire/cârtire/supărare: față de sine, față de Dumnezeu, față de oameni, conjuncturi etc. (Iuda 1:16) Omul care are o viață nouă trebuie să aibe o atitudine a recunoștiinței, o atitudine în care Îl recunoaște pe Dumnezeu suveran.

Vreau să te întreb: Care este atitudinea ta? Ai avut sau ai o atitudine de superioritate? Trebuie să te pocăiești pentru că Domnul te cheamă la o viață nouă. El nu vrea doar să îți ierte păcatele și să te lase așa, El vrea să te schimbe în profunzime! Care este atitudinea care te-mpiedică să-L cunoști mai bine pe Domnul? Una senzuală, a nemulțumirii? Care este atitudinea care te frământă? Eu am enumerat doar șapte…mă rog ca Domnul să schimbe atitudinile noastre. Atitudinea nu se schimbă în urma unei predici, nu în urma unei cântări, ci în urma întâlnirii cu Domnul Isus Hristos. Niciodată nu-ți va schimba atitudinea mândră sărăcia sau boala; nu-ți va schimba atitudinea de neimplicare moartea unor oameni, suferința altora, ci doar întâlnirea cu Dumnezeu.

Ai cântat până acum, te-ai rugat… Te-ntreb! Te-ai întânit cu Domnul? Ai văzut slava Lui? Ai văzut gloria Lui? Ai văzut că El vrea să-ți schimbe viața în întregime? Ai văzut că ai încă lucruri vechi în viața ta, că încă bați pasul pe loc și ai văzut că încă ești jos, încă ești în valea plângerilor, omule, lasă-L pe Dumnezeu să-ți vorbească și dacă trebuie să spui Vai de mine! spune-o!

Alex Păduraru
Prezbiter, Poarta Cerului
09.11.2015 (program tineret PC)

Distribuie mai departe:


Despre autor

Flavius D. Avramescu

Să fiu părtaș cu Hristos nu înseamnă tot timpul binecuvântare pământească, nu înseamnă tot timpul apreciere, nu înseamnă spectacol, nu înseamnă tristețe...înseamnă smerenie, dar totuși bucurie, înseamnă aplecare și totuși înălțare, înseamnă dispreț pentru ce e vrednic de disprețuit și totuși...dragoste.

Postări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.