PAULA MARSTELLER: „De ce minciuna este la modă?”

Nimeni nu m-a învățat să mint. Suceam adevărul încă de când am învățat să vorbesc. Pur și simplu s-a întâmplat. Mama mea a notat într-un jurnal de-al ei următoarea gafă pe care o făcusem: Paula a venit la mine, având mâinile pline de unguent pentru copii mici și a spus cu uimire că pur și simplu a ieșit singură toată crema. De fapt, ea își dăduse cu cremă cele două păpuși, acolo unde trebuia să fie pampersul.

Este o poveste amuzantă, însă dacă privim corect la această întâmplare, minciuna nu este deloc simpatică sau inocentă nici măcar atunci când este spusă de un copil. Cu toții am experimentat minciuna. Ascunzișul acesta face partea din firea noastră umană, crezând că putem ieși la suprafață atunci când intrăm în bucluc. S-a mințit încă din acea dispută dintre Adam și Eva în grădina Edenului, când fiecare dădea vina pe celălalt.

Deci, dacă minciuna vine aproape natural precum respirația, cum putem spune adevărul? Sau mai bine zis, cum putem să ne motivăm să rostim adevărul? Este adevărat că Dumnezeu a dat ca poruncă să nu minți. Dar cred că trebuie să săpăm mai adânc de atât. De ce urăște Dumnezeu minciuna? De ce apare minciuna în Decalog? Sunt două motive.

1.Dumnezeu nu poate minți.
Știai că poruncile lui Dumnezeu reflectă caracterul Său? Când Dumnezeu îți spune și îmi spune să nu mint este pentru că El niciodată nu a făcut asta. Dumnezeu nu este un om, ca să mintă, nici un fiu al omului, ca să-I pară rău. Ce a spus, oare nu va face? Ce a făgăduit, oare nu va împlini?” (Numeri 23:19)

în nădejdea vieții veșnice, făgăduite mai înainte de veșnicii de Dumnezeu, care nu poate să mintă (Tit 1:2)

De ce nu poate minți? Pentru că El este Adevăr. Isus Însuși a afirmat că El este Adevărul (Ioan 14:6). Poate ai dat de oameni care, după ce te-au rănit, au plecat. Poate te întrebi dacă mai poți avea încredere din nou în cineva. Dar niciodată să nu te îndoiești de Dumnezeu! El nu exagerează, nu spune adevărul pe jumătate, nu minte și nici nu Își va încălca promisiunile.

Dar ce are de a face adevărul despre Dumnezeu cu minciuna noastră? De ce nu ne-am putea vedea de treaba noastră, mințind? Deoarece:

2. Suntem creați să Îl reprezentăm pe El.
Dumnezeu nu poate minți, iar noi suntem făcuți după chipul și asemănarea Sa. Scopul nostru este să arătăm lumii adevărul despre Dumnezeu, cine este El și cum este. Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ. Dumnezeu a făcut pe om după chipul*Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut. (Geneza 1:26, 27)

Atunci când alegem să mințim, alegem să nu Îl mai reprezentăm pe El, ci pe Satan. El (Satan) de la început a fost ucigaş şi nustă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii. ( Ioan 8:44)

Cum putem să ne oprim din a minți și cum putem iubi adevărul?
Începe prin a spune adevărul persoanei tale și lui Dumnezeu. Cineva a spus odată: Pe mine mă mint cel mai mult. Mint și îmi neg păcatele pentru că îmi este prea rușine să le mărturisesc înaintea unui Dumnezeu așa de frumos și minunat. Am încercat să mă mint, spunându-mi că Dumnezeu nu este atât de minunat precum este, doar pentru a simți că acel păcat pe care îl făcusem nu era chiar așa de grav. Dar, de fapt, niciodată nu a funcționat.

1. Acceptă adevărul că minți. Mărturisește și lasă-te de acest păcat, apoi încrede-te în Hristos. El te va ajuta să scapi de minciună. El este Singurul Om care nici măcar o dată nu a mințit și este Singurul Dumnezeu care Și-a dat de bunăvoie viața pentru cei mincinoși ca noi. El este Dumnezeul-Om perfect care nu a mințit. El este calea către Tatăl, adevărul și viața noastră.

2. Dezbracă-te de minciună și îmbracă-te cu adevărul.
Coloseni 3:9, 10 spune: Nu vă mințiți unii pe alții, întrucât v-ați dezbrăcat de omul cel vechi, cu faptele lui, și v-ați îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoiește spre cunoștință, după chipul Celui ce l-a făcut.

A-L urma pe Dumnezeu include o poruncă pozitivă și una negativă. O dezbrăcare și o îmbrăcare. Nu este de ajuns să te oprești din a minți. Ai fost făcut să iubești adevărul, să spui adevărul și să îți găsești plăcerea în adevăr. Cum este posibil? Romani 6:1-4 spune că, atunci când Isus a murit, firea noastră veche a murit și ea. Când Isus a fost îngropat, și firea noastră păcătoasă a fost îngropată. Când El a înviat și noi am fost înviați la o nouă trăire în adevăr, în curăție, în dragoste…

Autor: Paula Marsteller
Sursa: LiesYoungWomenBelieve.com
Traducere: Maurizia Nicoară

Distribuie mai departe:


Despre autor

Flavius D. Avramescu

Să fiu părtaș cu Hristos nu înseamnă tot timpul binecuvântare pământească, nu înseamnă tot timpul apreciere, nu înseamnă spectacol, nu înseamnă tristețe...înseamnă smerenie, dar totuși bucurie, înseamnă aplecare și totuși înălțare, înseamnă dispreț pentru ce e vrednic de disprețuit și totuși...dragoste.

Postări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.