DEVOȚIONAL | SĂPTĂMÂNA PATIMILOR – ANA-MARIA PUSTAN (MIERCURI)

Astăzi privim cu atenție la personajele negative din istoria răstignirii: membrii Sinedriului și Iuda. De multe ori îi caricaturizăm în mintea noastră, dar este bine să realizăm că aceștia au fost cu adevărat oameni (așa ca noi). Au avut și ei sperațe, ambiții și motivații, însă acestea au fost plasate greșit.

Sinedriul (Sanhedrinul) era cea mai înaltă curte evreiască. Format din farisei și saduchei, care erau în majoritatea timpului în opoziție, iată-l în sfârșit unit: complotând pentru uciderea lui Isus. Ei doreau moartea Galileanului pentru că Îl vedeau ca pe un agitator care le-ar fi putut periclita relațiile cu Roma (saducheii) și pentru că tradiția spunea că Mesia nu putea veni atâta vreme cât era blasfemie în popor (fariseii), iar Isus afirmase în repetate rânduri nu numai că este Mesia, dar și Fiul lui Dumnezeu. Vedem limpede cum foamea după putere și legile plăsmuite (tradiția) sunt puse mai presus decât Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvânt pe care niciun alt om din Israel nu îl cunoștea mai bine decât ei: elita preoțească. Ce ironie!

Am zice că lumea s-a schimbat mult în ultimele 2 milenii, dar oamenii s-au schimbat oare? Nu se mai pune și astăzi un accent prea mare pe legi pe care noi le-am adăugat la Scriptură?

Sinedriul aștepta o oportunitate ca să Îl prindă pe Isus, iar șansa lor a venit prin Iuda. Supărat pentru că Isus primește cu bucurie ofranda Mariei (cum să se facă asemenea risipă, mirul putea fi vândut iar banii dați săracilor, dar nu înainte să treacă prin punga lui, administratorul care obișnuia să se mai servească din ea – Ioan 12:6). Iuda se înțelege cu preoții să Îl vândă pentru 30 de arginți. Exact aceeași sumă care ne este indicată in Exod 21:32 ca valoarea vieții unui sclav.

Atât a valorat Isus pentru Iuda. El, Dătătorul vieții, care a adus adevărata libertate, vândut pentru un pumn de monede. Iuda a știut imediat să aprecieze prețul mirului cu care femeia L-a uns pe Hristos, dar nu a știut niciodată adevărata valoare a Celui uns!

Cât valorează Isus pentru tine?
Matei 26:1-16 // Marcu 14:1-11 // Luca 22:1-6

Ana-Maria Pustan

Devoționalul face parte dintr-o serie realizată de Ana-Maria Pustan și Eva Postolache pe Instagram. În fiecare zi revenim cu devoționalul scris de ele. Le puteți urmări și pe conturile lor personale de Instagram: Eva (click aici) și Ana (click aici).

Distribuie mai departe:


Despre autor

Flavius D. Avramescu

Să fiu părtaș cu Hristos nu înseamnă tot timpul binecuvântare pământească, nu înseamnă tot timpul apreciere, nu înseamnă spectacol, nu înseamnă tristețe...înseamnă smerenie, dar totuși bucurie, înseamnă aplecare și totuși înălțare, înseamnă dispreț pentru ce e vrednic de disprețuit și totuși...dragoste.

Postări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.