Părtășie… În prezența Celui sfânt – Flavius Avramescu

Am recitit pasajul din Geneza 28:10-22 în care avem ca protagonist, dacă putem să-l numim așa, pe fugarul Iacov.

La Betel, Iacov a avut un vis minunat în care a văzut o scară între cer și pământ. Acest fapt sugera legătura neîntreruptă dintre Dumnezeu și creația mâinilor Sale, omul. În acel moment Iacov era îngrijorat pentru viitorul lui deoarece remușcările trecutului îl urmăreau, iar singurătatea prezentului îl făcea să se simtă neajutorat. A fost momentul oportun când Acela cu ochii ca para focului să Se coboare și să stea de vorbă cu el.

„Cât de-nfricoșat e locul acesta!”, a exclamat Iacov cuprins de teamă deoarece a fost prima dată când L-a întâlnit pe Dumnezeu. Nu a fost înfricoșat pentru că era Dumnezeu acolo (Iacov știa de existența Sa), El nu este ceva care să te sperie (mai degrabă dacă ne-ar speria focul iadului decât simțirea fiorului prezenței Domnului), ci a fost înfricoșat de cum se prezenta în acel moment înaintea gloriei Celui Preaînalt.

Dumnezeu este Acela care în toată înțelepciunea Sa știe cum să se coboare la omul trecător și să-l ridice din mocirlă dând o noua speranță, o nouă perspectivă. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Iacov. În toate temerile lui, Dumnezeu îi promite că va fi un prieten la nădejde („Eu voi fi cu tine”), că nu va lăsa să i se întămple ceva („te voi păzi pretutindeni pe unde vei merge”). Îl îmbărbătează să meargă înainte pentru că Însuși Domnul îi va călăuzi pașii („te voi aduce înapoi în țara aceasta”) și-i oferă garanția că la vremea potrivită va vedea că Domnul Dumnezeul tatălui său, Avraam, i S-a prezentat coborându-se cu putere („nu te voi părăsi, până nu voi împlini ce-ți spun”).

Ca urmare a acestei întâlniri, Iacov a luat hotărâri noi (vers. 20) și tot atunci ne este relatat faptul că s-au produs schimbări majore în ceea ce privește piatra căpătâi, pe a cărei vârf a fost turnat untdelemn și a deveni un stâlp de aducere aminte, iar numele locului în care Domnul i S-a prezentat, Luz (despărțire), a fost schimbat în Betel (Casa lui Dumnezeu).

Acum stau și gândesc la nenumăratele seri de evanghelizări care au loc în bisericile din întreaga țară, seri în care mulți sunt prezenți ca ascultători, dar care pleacă uitând faptul că Dumnezeu se prezintă făcând o chemare și astăzi. Și tu poți să-ți vezi urma fiecărui an care a trecut din viața ta. Te vezi acum în prezent și nu ești sigur de viitorul care ți-l va aduce următoarea zi, dacă vei mai avea harul să vezi lumina soarelui.

Iacov a făcut un legământ cu Dumnezeu, tu ce faci? Iacov a pus preț pe faptul că Dumnezeu i-a vorbit și I-a ridicat un stâlp de aducere aminte, tu ce ai făcut pentru El? Tot Iacov, căci despre el am vorbit, după ce a fost binecuvântat de Domnul, și-a adus aminte de acest legământ, de stâlpul de aducere aminte (Gen. 31:13)…și tu și eu azi putem vedea cât ne-a binecuvântat Dumnezeu, dar ce facem?

Poate ai nevoie de hotărâri noi și doresc ca să fim aceia care să ne sfințim tot mai mult. Dumnezeu te vrea cu gelozie! Tu Îl vrei pe El? S-ar bucura să te aștepte cu brațele deschise la intrare în Împărăția Cerurilor și s-ar întrista să spună să pleci de la El pentru că nu te-a cunoscut în pașii tăi pe alergarea de pe acest pământ. Alege-L pe El! Alege să trăiești acum pentru Dumnezeu câțiva ani, pentru a te bucura o veșnicie cu El pe străzile de aur.

Distribuie mai departe:


Despre autor

Flavius D. Avramescu

Să fiu părtaș cu Hristos nu înseamnă tot timpul binecuvântare pământească, nu înseamnă tot timpul apreciere, nu înseamnă spectacol, nu înseamnă tristețe...înseamnă smerenie, dar totuși bucurie, înseamnă aplecare și totuși înălțare, înseamnă dispreț pentru ce e vrednic de disprețuit și totuși...dragoste.

Postări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.