calatoria crestinului

RECENZIE: Călătoria Creștinului – John Bunyan

Un om simplu. Un tinichigiu. O întoarcere frumoasă spre Dumnezeu. ”Hăruit” pentru a-și înțelege chemarea. Închis din cauza credinței. Un dar extraordinar de vorbire. Despre el, un renumit teolog spunea împăratului de pe vremea aceea că și-ar da toată știința lui în schimbului acestui dar de vorbire. Rezum totul la numele autorului: John Bunyan.

Cartea de față este tradusă în peste 120 de limbi și este răspândită peste tot prin lume. Nu este o carte ușoară, dar fiecare capitol duce cititorul într-o stare de meditație și de autoanaliză.

Cu câteva zile în urma scrierii acestor rânduri, cartea a fost recomandată chiar de pastorul Vladimir Pustan într-o emisiune pe YouTube. Am auzit pe mulți care au spus despre această carte că trebuie neapărat citită. Pastorul Cristi Boariu deasemenea a spus, într-o predică de-a sa, că aceasta trebuie citită măcar o dată pe an de către fiecare creștin.

Poate că nu ai curajul să o începi atunci când o vezi ca fiind o carte de peste 360 de pagini, însă aceasta cuprinde două părți strâns legate între ele. Așadar, dacă citești întreaga carte, poți să spui că ai trecut prin două volume ale acestei călătorii. Totuși, întreaga acțiune a cărții, prezentată majoritar ca o povestire-n ramă îmbinată foarte mult cu dialogul, ține cititorul captivat.

Însuși cititorul se poate regăsi printre personajele acestei cărți. Nu sunt personaje pur și simplu, ci sunt tipologii de oameni. De la Creștinul, Inimosul și Plin-de-nădejde până la Fricosul, Rușine și Înțeleptul-Lumii, toți aceștia și mulți alții vor oglindi într-un mod direct atitudinile și trăirile avute în tot ceea ce înseamnă umblarea omului înspre Împărăția lui Dumnezeu

Dincolo de personaje, ne oprim și asupra locurilor pe care le traversăm deseori în viață. Fie că vorbim de o plecare din Cetatea Pierzării, Urcarea Muntelui Greutăților sau coborâtul în Valea Umbrei Morții, pe parcursul călătoriei, îl avem aici pe Creștin și pe ceilalți participanți la călătorie foarte fermi în umblarea lor. Personajele știu că pentru o finalizare bună a călătoriei, trebuie să ajungă prin toate punctele, urmând întru totul locațiile cheie, cum ar fi Poarta cea Strâmtă. Numai așa, destinația (Cetatea Cerească) va fi atinsă.

Cartea aceasta este scrisă chiar în perioada detenției și eu aș numi-o Visul lui Bunyan deoarece întregul rezultat tipărit a fost inițial un vis, după cum autorul ni-l prezintă. Un vis care are o transpunere extraordinară în ceea ce înseamnă realitatea.

După cum deseori fac acest lucru, mai jos voi lăsa două idei pe care le-am subliniat din carte:

„…dacă nu arde harul în inimile noastre, nu va exista în noi nici o lumină adevărată a vieții.”

„Sufletul care nu suspină decât după bunuri temeinice / Rabdă un chin fără milă din partea lumii și a lanțurilor ei.”

Dacă vrei să achiziționezi această carte, eu am comandat-o de la Editura Casa Cărții. Ea se găsește AICI!

FLAVIUS AVRAMESCU

Dacă dorești să citești mai multe recenzii de cărți sau să primești și alte recomandări din partea nostră, poți verifica rubrica RECENZII CĂRȚI din meniul RESURSE TEXT sau accesează direct linkul cu un click aici.

Distribuie mai departe:


Despre autor

Flavius D. Avramescu

Să fiu părtaș cu Hristos nu înseamnă tot timpul binecuvântare pământească, nu înseamnă tot timpul apreciere, nu înseamnă spectacol, nu înseamnă tristețe...înseamnă smerenie, dar totuși bucurie, înseamnă aplecare și totuși înălțare, înseamnă dispreț pentru ce e vrednic de disprețuit și totuși...dragoste.

Postări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.