DEVOȚIONAL | SĂPTĂMÂNA PATIMILOR – ANA-MARIA PUSTAN (VINERI)

“Am păcătuit pentru că am vândut sânge nevinovat.” “Ce ne pasă nouă?” i-au răspuns ei. “Treaba ta” (Matei 27:4). Iuda, dându-și seama de catastrofala greșeală, merge și înapoiază banii preoților, însă nu găsește la ei nici compasiune, nici îndrumare, doar o rece indiferență, care îl împinge spre a-și lua viața.

Câteva ore mai târziu, Sanhedrinul și Pilat desfășoară un calculat joc al puterilor. Conducătorul roman nu Îl găsește pe Isus vrednic de moarte, însă ei insistă. Pilat recurge la o nouă tactică, cerând poporului să aleagă, cu ocazia sărbătorii, un deținut pe care să îl elibereze. Preoții îi conving pe oameni să aleagă un criminal în locul lui Hristos.

Văzând că dregătorul încă șovăie, reprezentanții Sanhedrinului îi aduc în atenție faptul că Învinuitul s-a autoproclamat împărat, făcându-se astfel un dușman al Cezarului. Fără tragere de inimă, Pilat semnează condamnarea la moarte. “Eu sunt nevinovat de sângele neprihănitului acestuia. Treaba voastră!” (Matei 27:24)…de parcă o ritualică spălare pe mâini i-ar fi putut șterge responsabilitatea!

Deși omenirea a căzut în păcat, Isus nu a stat indiferent spunând: “Treaba voastră! V-ați ales singuri soarta!” Ce contrast minunat este între afirmațiile lui Iuda și a lui Pilat și cea a Mântuitorului: “Iată-mă, vin să fac voia Ta, Dumnezeule.” (Evrei 10:7) Extraordinar! Isus spune: problema voastră, treaba MEA!

La cruce aflăm ce este harul, în Vinerea Mare a plătit Isus datoria mea și a ta. El, singurul om care a trăit o viață sfântă, El, Dumnezeul întrupat, El, Fiul preaiubit, s-a făcut păcat pentru noi! Dumnezeul atotputernic se constrânge într-un trup cu slăbiciuni, cunoaște suferința, disprețul și rușinea, atârnă gol pe o cruce timp de 6 ore, gustă moartea. Totul pentru mine.

Mă cutremur: lui Dumnezeu îi pasă de mine! El nu este distant, nu privește dintr-un scaun pufos de nori haosul pe care omenirea l-a făcut din creația Sa. El este un Dumnezeu apropiat care mă cheamă în părtășie.

Dacă problemele noastre sunt treaba Lui, care este atunci treaba noastră? Problemele semenilor!

Ana-Maria Pustan

Devoționalul face parte dintr-o serie realizată de Ana-Maria Pustan și Eva Postolache pe Instagram. În fiecare zi revenim cu devoționalul scris de ele. Le puteți urmări și pe conturile lor personale de Instagram: Eva (click aici) și Ana (click aici).

Distribuie mai departe:


Despre autor

Flavius D. Avramescu

Să fiu părtaș cu Hristos nu înseamnă tot timpul binecuvântare pământească, nu înseamnă tot timpul apreciere, nu înseamnă spectacol, nu înseamnă tristețe...înseamnă smerenie, dar totuși bucurie, înseamnă aplecare și totuși înălțare, înseamnă dispreț pentru ce e vrednic de disprețuit și totuși...dragoste.

Postări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.