Interviu: Ce se întâmplă în Israel? – Daniel Stanger

Au început să apară din ce în ce mai multe știri despre starea de asediu sub care se află Israelul în zilele acestea. Pentru că știm că mass-media internațională tinde să prezinte faptele cu anumite nuanțe și printr-o perspectivă părtinitoare, ne-am gândit că cel mai bine ar fi să ne informăm direct de la fața locului, iar prima persoană care ne-a venit în minte a fost prietenul nostru, Daniel Stanger – pastorul unei comunități de evrei mesianici din Nazaret și ghid turistic licențiat.

Mai jos puteți citi câteva întrebări pe care i le-am adresat lui Daniel și răspunsurile acestuia:

Când au început primele rachete să invadeze cerul Israelului și de ce un astfel de conflict spontan?
Problema rachetelor din Gaza e mai veche și se întamplă tot timpul însă amploarea a început luni seara și apoi apogeul a fost atins ieri seară, când s-au înregistrat 500 rachete în 12 ore și, apoi, până azi, miercuri ora 8.00 AM,au fost 850 rachete trimise!
Conflictul nu e spontan, ci a început din vechime, datorită urii dintre cele două națiuni, iar apoi a continuat de-a lungul anilor, însă în ultima lună au fost câteva lucruri care au adus conflictual mai aproape:

– luna de post ramadan – Poliția israeliană a interzis strângerea tinerilor arabi la Poarta Damascului, strângere care se întâmplă de zeci de ani, în fiecare seară, pe timpul sărbătorii, iar acest lucru a cauzat în fiecare seară revolte și ciocniri între protestatari și poliție. Acest lucru s-a întins în toată țara și nu numai acolo.

– luna trecută au fost alegeri în cadrul organizației palestiniene, iar în Ierusalim, fiind câteva cartiere palestiniene, de fiecare dată la alegeri aceștia și-au depus voturile, însă anul acesta primul ministru nu a mai permis să se desfășoare alegeri pe teritoriul Israelului pentru organizația pentru eliberarea Palestinei, lucru care a condus la anularea alegerilor!

– 10 mai a fost ziua Ierusalimului, iar cu o zi înainte poliția israeliană a găsit mii de pietre în moscheea Al-Aqsa, pietre care urmau să fie probabil aruncate de sus, de pe Muntele Templului, la Zidul Plângerii, spre evreii care urmau să vină să sărbătorească Ziua Ierusalimului! Politia a intrat cu forța în moschee, lucru care de partea cealaltă a însemnat încălcarea drepturilor omului si îngrădirea lor!

Ideea este că parte din arabii din Israel sunt propalestinieni, lucru care a degenerat în revolte în orașe arăbești (Cana Galileii, Nazaret) și orașe mixte (Lod, Acco), iar protestatarii arabi incendiază mașini, aruncă cu pietre în poliție și bat evreii care trec pe stradă. Lucrurile se întâmplă și invers.

Cum se prezintă situația în Nazaret și în Galileea? S-au lansat rachete și catre nordul țării?
În zona de Nord nu au ajuns rachete, dar revoltele dintre comunități sunt un haos total. În fiecare seară sunt drumuri blocate, cauciucuri arse, mașini incendiate și manifestații cu steaguri palestiniene!

Cum stau lucrurile în Ierusalim și pe Muntele Templului, într-un mod special? Am văzut că primele rachete au fost lansate înspre Ierusalim, orașul păcii.
În Ierusalim s-au lansat mai puține rachete, deoarece 50% din populație este formată din arabi, iar parte dintre ei sunt palestinieni. Majoritatea rachetelor sunt trimise în orașe evreiești. Muntele Templului cât și Poarta Damascului sunt încă sub asediul zilnic al pietrelor și al gazelor lacrimogene

Ce informații aveți despre sudul Israelului și despre Tel Aviv?
Au căzut rachete în orașele Tel Aviv, Holon, Raanana, Rishon Letzion, Ashkelon, Ashdod și Lod. Aeroportul a fost de asemenea ținta atacurilor, lucru care a condus la închiderea lui de ieri la prânz (11:05). În zona Askelonului și Fâșiei Gaza (zona Israeliană) oamenii sunt îndemnați să nu iasă din buncăre, iar școlile au reluat cursurile pe zoom!
Până acum sunt 6 morți în Israel și 48 în Gaza!

Ce ați vrea să transmiteți oamenilor de acasă, din România?
Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului – Ps 122:6
Cred că ce pot face românii acum este să se roage pentru Israel și pentru cei din partea cealaltă, deoarece sunt mulți oameni răniți în suflet, iar oamenii au nevoie de mângâiere și de pacea pe care nu o poate da nici armata, nici scuturile anti-rachetă, ci numai Yeshua! Trebuie să promovăm pacea și să o căutăm!

Nu ne rămâne altceva de făcut, decât să ne rugăm pentru Israel. În urmă cu câteva ore am scris pe blog câteva gânduri despre această situație (vezi aici). Acum însă, am aflat lucruri direct din mijlocul problemei. Mulțumim fratelui Daniel Stanger pentru aceste răspunsuri!

Andrei Gălățanu

Distribuie mai departe:


Despre autor

Andrei Gălățanu

Postări

1 Comment

  • Domnul să vă binecuvânteze, să vă dea pacea Lui și să vă ocrotească! vă purtăm în rugăciune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.